Попов, Арнаудов и партньори бе домакин на европейската среща на TAG Alliances за 2019 г.

София стана домакин на международни експерти, в сферата на правото, от цял свят. Конференцията е част от годишната програма на „TAG Alliances“ – международна мрежа на независими адвокатски, счетоводни и одиторски кантори, която има членове в над 100 държави.

Старт на събитието се даде от вицепрезидентa на организацията – Мелиса Атиша, която разкри бъдещите планове за разрастване на организацията в световен мащаб и нейните приоритети в сферата на обмена на опит и сътрудничество, както и в киберсигурността, която е от огромно важност за всички членуващи в мрежата.

 

Стамен Янев от Българската агенция за инвестиции, посрещна чуждестранните гости, запознавайки ги със страната, възможностите за инвестиции в нея и секторите, които се очертават като най-големи и благодатни, сред които автомобилния и аутсорсинг.

„Бързият и качествен интернет в страната е атракция за чуждестранния бизнес. Виждаме тенденция, все повече млади хора и инвеститори да избират София, за да стартират своя бизнес, а градът се нарежда след Лондон и Берлин като предпочитан стартъп хъб“, сподели Стамен Янев.

 

„България може да предложи много на чуждестранните инвеститори. Наблюдаваме огромно раздвижване в аутсорсинг сектора. За 2013г. той заема 2,9% от БВП, за 2017г. е достигнал 5% или 2,1 млрд. евро, а прогнозите за 2021г. са за 8% или 4 млрд. евро.“, допълни Анна-Мари Виламовска, Изпълнителен директор на Българската аутсорсинг асоциация. „Секторът у нас се трансформира от локално ориентиран в национален. Наблюдаваме тенденция, при която фокусът се измества от София, където е ситуиран 80% от аутсорсинг бизнеса в България, и от Пловдив и Варна – съответно с 13%, към градовете Велико Търново, Русе и Бургас.“

 

Станислав Николов и Нора Кючукова от „Попов, Арнаудов и партньори“, допълниха картината за потенциала на България за инвестиции и бизнес.

„Да регистрираш дружество в България е изключително лесна задача, благодарение на държавната ни политика. Стартовият капитал и регистрационните такси, нужни за целта, са малки, а сроковете – много кратки, в рамките на няколко дни след подаване на необходимата документация“, заяви Нора Кючукова.

„Данъците в страната са ниски и стабилни, което предоставя спокойна среда за развитието на бизнесите – плоският данък върху доходите остава непроменен от 2008г., а ДДС – от 1999г. Те не само са приети преди десетилетия, запазвайки стабилност до днес, но също така са изключително ниски, сравнени с тези в Европа“, допълни Станислав Николов.

 

Балканската перспектива беше разгледана по време на модерирания от Сибина Ефтенова панел с участници от Румъния, Македония, Хърватска и България, а акцентите в нея бяха дигитализацията, публичните и бизнес е-услуги, както и обмяната на опит и експертиза сред юристите в региона.

„България е една от страните в Европа с най-добро покритие и скорост на интернет мрежата  в големите градове, с най-много сертифицирани IT специалисти, а също и с едни от най-добрите  хакери – включително „бели”. Позитивна тенденция е успешното развитие на нови идеи и продукти в сферата на блокчейн, биометрията, мобилните игри” сподели Бенислав Вътев от „Попов, Арнаудов и партньори“, който беше един от панелистите.

Пред интересни възможности е изправена Македония, където инвестициите се насочват към един нетрадиционен бизнес – този с канабис.

„Това от своя страна ще внесе в страната много нови технологии от САЩ, Канада и Холандия, както при предлагането на услуги, така и в рекламния и комуникационен бизнес“, сподели Владимир Боцевски от Čakmakova  Advocates.

 

Финалът на конференцията мина под мотото на санкциите на САЩ и косвеното им въздействие върху трансакции с участието на европейски компании.

„Средата е изключително динамична. Юристите в страната трябва да следят и спазват регулации, директиви, интерпретации и препоръки от три контролни органа, а тази задача често се усложнява от президента ни, който взима непредвидими политически и икономически решения, в една и без това постоянно променяща се среда. Това може да представлява особено затруднение за тези от нас, а също и за тези от вас, които работят с международни клиенти“, заяви Робърт Слак от Kelley Drye & Warren LLP от САЩ. „Все по-често виждаме санкции, които се налагат от страна на САЩ към лица, компании и страни на други територии, и включително в Европа. Това в общите случаи се дължи на бизнес сделки със страни под ембарго или в черния списък на САЩ, а понякога причината за наложена санкция може просто да е използването на щатски долари на даден етап от сделката“.

 

Конференцията на представители от над 20 европейски страни и САЩ представи най-актуалните проблеми в света, пред които са изправени бизнесът и в конкретика юристите. Решението за тях, както в регионален, така и в глобален мащаб, е обменът на опит между специалистите, експертна подкрепа на бизнеса и иновативен подход.

Следващата конференция на TAG Alliances е световна и ще се състои в Лондон по-късно през 2019г.

„Попов, Арнаудов и партньори“ е единствената кантора в България, припозната от международната мрежа като юридически партньор в страната.