Адв. Христо Копаранов пред Bulgaria On Air: КЗК може да налага задължения на участници в картел, но дейността й в момента е плод на обществен и политически натиск.

Адв. Христо Копаранов взе участие в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air на 24.03.2023 г. Адв. Копаранов коментира актуалните разследвания, с които Комисия за защита на конкуренцията ще установява дали са налице картели по отношение на хранителните стоки в страната. Той обясни значението на картелите за състоянието на пазарите и на цените и че те са един от пазарните проблеми, които всъщност могат да доведат до цени, които не следват обективни икономически фактори. В хода на разговора адв. Копаранов разказа за широките правомощия на Комисия за защита на конкуренцията, която освен да налага имуществени санкции, има възможността и да определя допълнителни задължения на предприятията или сдруженията на предприятия, уличени в картел, включително в резултат на споразумение постигнато между тях и КЗК. Стана дума и за процесуалните възможности на предприятията да се освободят от санкция, като се договорят с Комисията да й предоставят доказателства за картели в които участват, но също е за факта, че в момента действията на Комисията се дължат по-скоро на обществен и политически натиск, отколкото на трайна политика на КЗК като орган, който да осигури здрава конкурентна среда на българските пазари. Пълния запис на предаването, в което адв. Копаранов сподели и още от богатия си опит в сферата на конкурентното право, може да видите тук.

Христо Копаранов е ръководител на практика на кантората, която отговаря за прилагането на правото за защита на конкуренцията, а преди да стане адвокат именно в тази сфера, има неколкогодишен опит и като експерт в Комисия за защита на конкуренцията