Адв. Арнаудов: Проблемът с фалшивите новини се задълбочава

Фалшивите новини могат да бъдат ограничени, ако се въведе изискването за ясна идентификация на собствеността върху медиите и по-конкретно върху онлайн изданията. Това каза адвокат Емилиян Арнаудов в предаването „Темида – цената на истината“ по тв Евроком.

Според юриста не е нужно изцяло ново законодателство в областта. Просто трябва да е ясно в даден сайт кое лице носи отговорност за редакционното съдържание. Оттам нататък дори и със съществуващото законодателство има механизми, по които съдът може да се произнесе кога една дезинформация е нанесла вреди.

Действащото гражданско и наказателно законодателство в България е засегнало три типа норми за дезинформация – против личността, против общественото здраве и против определена група хора. Практиката обаче показва, че обикновено не е ясно кой стои зад пускането на дадена дезинформация, кой е авторът и кой е издателят, кой е собственикът на определен сайт, тъй като сървърите на сайта може да се намират във всяка една точка на света.

Законодателната практика по света е противоречива и не бива да се стига до там, че да има Министерство на истината като в книгата на Оруел „1984“, подчерта юристът. Русия, където има такъв тип законодателство, не е пример нито за свободно слово, нито за демокрация и гражданско общество, обясни още адв. Арнаудов.

„Във Франция приетият закон за фалшивите новини включва задължително произнасяне на съд за спиране на дадени публикации по време на избори. Дори и там той предизвика противоречиви ефекти – в резултат на стриктното спазване на буквата на закона Туитър спря кампания на самото френско правителство, насърчаващо хората да гласуват. В Германия също е предвиден съдебен надзор над подобни спирания на сайтове, като там е насочен към публикации, които са престъпления или са обида, т.е. има ориентация към обществено опасните видове дезинформация“, обясни юристът.

Той посочи, че като цяло ЕС се ориентира към саморегулацията на медиите за спиране на фалшивите новини и спазването на общи етични стандарти.

Проблемът с фалшивите новини е задълбочаващ се през годините като той е част от по-широкия проблем за дезинформацията, за умишленото разпространяване на неверни факти и твърдения. Много са популярни например са новините, представяните като истински, които целят да предоставят по-голям трафик към определен сайт. Адв. Арнаудов например даде за пример модерната напоследък дезинформация, че Земята е плоска.

Цялото интервю може да видите тук: